Новости

СВЕЖО МЕСО

Свинското месо е храна богата со протеини и содржи различно количество маснотии. Како и секое месо, говедско или пилешко или риба, свинското месо се состои претежно од протеини.

Содржината на протеини во слабо зготвеното свинско месо е околу 26% по тежина. Кога е суво, содржината на протеини во чистото свинско месо може да достигне 89% – што го прави еден од најбогатите извори на протеини во исхраната.

Свинското месо е богат извор на многу витамини и минерали. Покрај витамините и минералите, свинското содржи и други хранливи состојки кои влијаат на здравјето на потрошувачот на свинско месо:

  • креатин. Изобилувајќи со месо, креатинот работи како извор на енергија за мускулниот систем. Тој е популарен додаток меѓу бодибилдерите е наменет за подобрување на растот и одржувањето на мускулите (извор).
  • ТАУРИН. Таурин се наоѓа во риба и месо, е антиоксидантна аминокиселина формирана од човечкото тело. Диеталниот внес на таурин може да биде корисен за работата на срцето и мускулите (извор).
  • глутатион. Ова е антиоксиданс, присутен во големи количини во месото, но исто така произведен од вашето тело. Иако е неопходен антиоксиданс, нејасна е улогата на глутатион како хранлива материја .

Свинското месо е богато со витамин Б12. Овој витамин помага во намалување на на нивото на хомцистеин и со тоа се намалува ризикот од срцево заболувања. Помага при обнова на клетките и распаѓање на одредени  масни киселини и аминокиселини. Ги штити нервните клетки и го потикнува нивниот нормален раст. Од значително значење е за црвените крвни зрнца и ДНК.